Ga naar de inhoud
zuid korea bezienswaardigheden

17 Zuid Korea Bezienswaardigheden die je gezien moet hebben

Zuid-Korea is niet alleen een fantastische plek om te wonen maar ook als vakantiebestemming is Zuid-Korea zeker een aanrader. Het land staat bekend om zijn moderne voorzieningen, een efficiënt openbaar vervoer, een rijk cultureel erfgoed, heerlijke gerechten, tal van bezienswaardigheden en schitterende hotspots. Zuid-Korea biedt een veilige omgeving om een geweldige vakantietijd te beleven.

Zuid-Korea ligt op een schiereiland in het noordoostelijk deel van het Aziatische continent. Het land heeft een kilometerslange kustlijn met prachtige stranden. Officieel heet het de Republiek Korea. Voor de kust liggen ook verschillende eilanden, waarvan het eiland Jeju het grootste en populairste eiland is. De gastvrijheid en de vriendelijkheid van de Zuid-Koreanen, de boeiende cultuur en de adembenemende bezienswaardigheden van Zuid Korea zorgen dat een vakantie naar dit mooie land er eentje om nooit te vergeten wordt.

Zuid-Korea is zeer divers zodat er voor iedere vakantiewens wel een bestemming te vinden is. De liefhebbers van steden zullen optimaal genieten in de metropool Seoul, de wandelaars kunnen duizelingwekkende wandelingen maken in het Seoraksan National Park en de strandliefhebber zal blij worden van het heldere water en witte zand van de stranden in Naksan en Muchangpo. Maar met de prachtige landschappen en 5000 jaar cultuur en geschiedenis valt nog veel meer te ontdekken in Zuid-Korea, daarom hebben we een aantal Zuid Korea bezienswaardigheden uitgelicht.

Bezienswaardigheden Zuid-Korea:

seoul skyline
Seoul skyline

1. Seoul

De unieke en bruisende stad Seoul is de hoofdstad van Zuid-Korea. De stad bestaat uit 25 stadsdistricten met bijzondere contrasten. In Seoul gaan duizenden jaren geschiedenis moeiteloos samen met moderne ontwikkelingen.

Het Gyeongbokgung paleis is zo’n indrukwekkend stukje geschiedenis. Gebouwd in de 14e eeuw, verwoest en later wederom groots opgebouwd om tijdens de Japanse bezetting in 1911 weer opnieuw verwoest te worden. Toch staan er nog een aantal bouwwerken inclusief het paleis van de kroonprins.

Ook het Changdeokgung-paleis is zeker een bezoek waard. Deze UNESCO-Werelderfgoedlocatie staat bekend om zijn prachtige tuinen en bijzondere architectuur. Een majestueus paleis wat volledig in harmonie is met de omringende natuur. Ook Huwon Garden, ofwel de geheime tuin van het paleis is zeker een hoogtepunt te noemen. Behalve de schitterende landschappen in de tuin, de lotusvijvers en de oude bomen zijn ook verschillende paviljoens nog in hun oorspronkelijke staat.

Natuur en stedelijke infrastructuur liggen in Seoul dicht bij elkaar. Dat is goed te zien aan de 11 kilometer lange stadsstroom die door het centrum van Seoul loopt. Lopend langs dit water kom je onderweg een verscheidenheid aan hoogtepunten tegen. Het is ook de plek waar het bekende en traditionele ‘Seoul Lantern Festival’ wordt gehouden.

Maar er valt nog veel meer te ontdekken in Seoul. Denk aan verschillende tempels, zoals de Jogyesa Buddhist tempel of de Bongeunsa tempel. Het War Memorial museum bezoeken of van het uitzicht genieten in de N Seoul toren. Lekker slenteren door het bruisende stadsdeel Myeongdong, genieten van de geuren en kleuren van de Namdaemum markt of een bezoek aan Bukchon Hanok Village.

Dit traditionele dorp geeft een goed inzicht in het culturele erfgoed van Seoul. Het is een bijzondere ervaring om door de smalle steegjes met de goed bewaarde hanok-huisjes te slenteren.

namiseom eiland
Namiseom eiland

2. Namiseom eiland

Het Namiseom eiland of ook wel Nami eiland genoemd, is beroemd om zijn romantische sfeer. Het ligt in het midden van de rivier de Han ongeveer 60 kilometer van Seoul. Je vindt er talloze straatjes met pijnbomen, sequoia-reuzen, gingko-bomen en schitterende uitzichten. Je zult al snel begrijpen waarom het eiland regelmatig het decor is van Koreaanse films. Daarnaast heeft ieder seizoen zijn eigen schoonheid en mogelijkheden. Op het sprookjesachtige eiland zijn ook veel culturele evenementen en kunst- en recreatieactiviteiten beschikbaar.

hwaseeong fort
Hwaseeong fort

3. Suwon

De vestingstad Suwon ligt niet al te ver van Seoul en is de perfecte plek als je een liefhebber bent van Korean Fried Chicken (KFC). Er is namelijk een straat in Suwon waar je dit bijna overal kunt eten. Het is een van de unieke Zuid Korea bezienswaardigheden.

De echte trekpleister is natuurlijk het Hwaseeong-fort en de vestingmuren die 6 kilometer rondom de stad lopen. Een indrukwekkend UNESCO Werelderfgoed met goed bewaarde muren en poorten uit de Joseon-dynastie. In het fort valt er ook van alles te ontdekken, zoals speciale activiteiten, musea, parken en historische gebouwen.

jeju eiland
Jeju eiland

4. Jeju eiland

Zuid-Korea heeft een flinke kustlijn en ook nog eens ongeveer 3000 eilanden die vooral voor de zuidelijke en westelijke kust liggen. Het Jeju-eiland is een van de beroemdste eilanden in Zuid-Korea en ligt slechts 85 kilometer uit de kust. Ze zeggen ook wel dat dit eiland één van de nieuwe zeven natuurwonderen is.

Idyllische witte stranden omringd door dennenbossen, lavagrotten, vulkanische kraters, een rijke cultuur en schitterende botanische tuinen maken van het eiland een waar paradijs. Als je op het eiland bent is het een aanrader om de Cheonjiyeon watervallen en het Halassang nationaal park met de hoogste berg van Zuid-Korea met een prachtige krater te bezoeken.

Bij de vulkanische krater Seongsan Sunrise Peak kun je genieten van een schitterend uitzicht. Bijkomen en wegdromen kun je op de prachtige stranden Hyeopjae & Hamdeok.

uitzicht busan
Busan

5. Busan

Busan is de op een na grootste stad van Zuid-Korea. Dit is de stad in Azië waar het grootste internationale filmfestival wordt gehouden. Busan is een bijzondere mix van wolkenkrabbers en majestueuze bergen. Je vindt er ook tal van fraaie tempels zoals de Haedong Yonggungsa-tempel langs de kust.

Ga ook eens naar de grootste vismarkt van het land: de Jagalchi-vismarkt en geniet hier van de lokale delicatessen. Bij Busan vind je ook prachtige stranden, zoals Haeundae Beach. Dit is een van de populairste stranden van Zuid-Korea. Het is uitstekend met het openbaar vervoer te bereiken en er zijn voldoende hotelaccommodaties in de buurt.

Hier zit ook het Sea Life Aquarium en Folk Square. Op Gwangalli Beach heb je een prachtig uitzicht op de Diamond Bridge. Andere Zuid Korea bezienswaardigheden bij Busan zijn de Beomeosa Tempel en de Hot Springs.

gamcheon culture village
Gamcheon Culture Village

6. Gamcheon Culture Village

Tijdens de Koreaanse oorlog werd het dorp Gamcheon een plek voor veel vluchtelingen die het berggebied cultiveerden. In 2009 werd het dorp een project van het ‘Village Art Project’.

Het resultaat werd een aantrekkelijke stad met veel kleuren en versieringen, zeker een fraaie bezienswaardigheid in Zuid Korea. Sloppenwijken groeiden uit tot een levendig en artistiek centrum met de kleurrijke terrassenhuizen en de vele kunstwerken. Ga voor een steegjestrip of bewonder de hanbok kledingstijl.

bulguksa tempel
Bulguksa tempel

7. Gyeongiu

Gyeongiu is de voormalige hoofdstad van het Silla-koninkrijk in het oude Korea. Ook deze plek valt onder de UNESCO-werelderfgoedlocaties. Hier maakt de lokale cultuur, de geschiedenis en de natuurlijke schoonheid al snel een diepe indruk op je. Ze noemen de stad niet voor niets een openluchtmuseum.

In Gyeongiu vind je het 1.400 jaar oude Cheomseongdae observatorium en de indrukwekkende Bulguksa-tempel. De Bulguksa tempel is een van de belangrijkste boeddhistische tempels in Zuid-Korea. Ben je er tijdens het kersenbloesemseizoen, bezoek dan ook het Bomun Lake Tourist District.

Andere aantrekkelijke Zuid-Korea bezienswaardigheden in Gyeongiu zijn: het Donggung-paleis en Wolji-vijver, de Hwangnidangil Hanok Straat, het complex van het Graf van Daereungwon en het Nationaal Museum.

seokguram grot en tempel
Seokguram grot en tempel

8. De Seokguram grot en tempel

Op ongeveer 15 kilometer van Gyeongiu ligt de Seokguram grot en tempel. Ook deze locatie staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De grot werd in de 8e eeuw uitgehouwen in de berg Toham en in de grot vind je een monumentaal standbeeld van de Boeddha die naar de zee kijkt.

Met alle omringende afbeeldingen is het geheel een meesterwerk van boeddhistische kunst. Samen met de tempel is het een religieus complex met een uitzonderlijke betekenis.

adong
Hahoe Folk Village

9. Andong

In Andong ligt het pittoreske en traditionele Koreaanse dorp Hahoe. Als je in het Hahoe Folk Village komt, lijkt het of de tijd hier heeft stilgestaan. Hier word je betoverd door de eenvoudige en authentieke stijl van het Koreaanse dorpsleven met lokale tradities en cultuur.

Het traditionele dorp heeft de architectuur uit de Joseon-dynastie. Geniet van de bijzondere delicatessen en de indrukwekkende maskerdansen. Alle indrukken samen met serene achtergrond van de rivier de Nakdong en de idyllische zandstranden maken dat je deze plek niet snel meer vergeet.

Op de Buyongdae Cliff heb je een panoramisch uitzicht over het dorp. Je kunt ook nog de Tempel van Bongjeongsa bezoeken.

sinheungsa temple in seoraksan national park
Sinheungsa tempel in Seoraksan Nationaal Park

10. Seoraksan Nationaal Park

Een van de indrukwekkende bezienswaardigheden in Zuid-Korea is het Seoraksan Nationaal Park. Dit nationaal park wordt beschermd door UNESCO. De met sneeuw bedekte toppen van het Seoraksan gebergte vormen een schitterend decor voor de parktempel.

Talloze, soms uitdagende wandelpaden en de bijzondere plekken bieden spectaculaire uitzichten, zoals de Ulsan Rock. Het kan ook zomaar gebeuren dat je ineens een gigantisch Boeddhabeeld op je wandelpad tegenkomt. Je kunt ook de kabelbaan nemen voor een schitterend uitzicht over de bergen.

Vergeet ook de Yukdam-Pokpo waterval niet.

boseong green tea fields
Boseong Green Tea Fields

11. Boseong

De groene theeplantages van de Boseong Green Tea Fields zijn de perfecte plek om indrukwekkende foto’s te maken. Maar de serene en pittoreske omgeving is ook een heerlijke wandelplek. Boseong is ook de thuisbasis voor 40% van de theeproductie van Korea.

In de buurt van de theeplantages vind je ook de Songjeong Station Markt en het kleine maar goed bewaard gebleven Dorp van Darangee. Dit is een schilderachtig en zeer fotogeniek dorp met al zijn kleine stapvelden.

jeonju
Jeonju

12. Jeonju

Jeonju was de spirituele hoofdstad tijdens de Joseon-dynastie en heeft nog steeds een overvloed aan tempels en musea. Hier kun je jezelf onderdompelen in de boeiende en rijke geschiedenis van Zuid-Korea. Bekijk ook de vele traditionele huizen uit het begin van de 20ste eeuw en het Jeonju Nationaal Museum.

haeinsa tempel
Haeinsa tempel

13. Haeinsa tempel

De Haeinsa tempel op de berg Gaya is een van de belangrijkste boeddhistische tempels, waar de Tripitaka Koreana wordt bewaard. De Tripitaka Koreana is de meest complete collectie van boeddhistische teksten, wetten en verdragen, gegraveerd op 80.000 houtblokken tussen 1237 en 1248.

De tempel bestaat uit 30 gebouwen en de Janggyeong Panjeon zijn de 4 gebouwen waar de houtblokken liggen. Ook deze tempel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

dora-observatory (DMZ)
Dorasan Station & Observatory

14. DMZ (Demilitarized Zone)

De unieke en historische grenszone tussen Noord- en Zuid-Korea geeft inzage in het conflict tussen Noord- en Zuid-Korea en laat ook goed de huidige stand van zaken zien. Een plek waar je ongemerkt een boeiende geschiedenisles krijgt.

Neem een rondleiding met een bezoek aan de Joint Security Area (JSA). Bezoek ook het Dorasan Station & Observatory en het Freedom Park. De DMZ is een indrukwekkende ervaring.

zout museum
Het zoutmuseum

15. Jeungdo zoutboerderij

De Jeungdo zoutboerderij is ook een van de interessante Zuid-Korea bezienswaardigheden. Bezoek het zoutmuseum en de zoutpannen en eet een ijsje met zeezout. Maak bijzondere foto’s van de zoutspiegel, de moddervissen en de rode planten van Taepyeong Halophyte Garden.

Het Jeungdo eiland staat niet alleen bekend om de zoutboerderijen maar ook om de zachte zandstranden met een onderwaterleven waar je uitstekend de bijzondere marine levensvormen kunt ontdekken.

daegu
Daegu met op de achtergrond E-World 83 Tower

16. Daegu

Daegu is de op drie na grootste stad van Zuid-Korea. Hier smelt de cultuur van de oude Gaya-staat, de Confucius en Boeddhistische cultuur harmonieus samen. De stad wordt gezien als de geboortestad van de Zuid-Koreaanse vechtkunst hapkido.

Daegu heeft vier UNESCO Werelderfgoedlocaties. Daegu heeft ook attractieparken, namelijk Woobang Tower Land, E-World amusement park en Spa Valley.

Ga je liever een tempel bezoeken? Dan is het boeddhistische tempelcomplex Donghwasa en de Seonbosa Tempel een echte aanrader.

upo wetlands
Upo wetlands

17. Upo Wetlands

De Upo Wetlands zijn de grootste binnenlandse wetlands van Korea. Men zegt dat dit land meer dan 140 miljoen jaar geleden werd gevormd. Het is tegenwoordig de thuisbasis is van ongeveer 1500 soorten planten en dieren.

Een ideale plek dus om te wandelen, te fietsen of vogels te spotten. Vergeet natuurlijk je camera niet, wie weet wat voor moois je hier allemaal tegenkomt.

Tot slot

Zuid-Korea biedt een overvloed aan onvergetelijke ervaringen en unieke bezienswaardigheden die je niet mag missen. Naast de eerder genoemde hoogtepunten, zijn er nog enkele andere aanraders die je reis compleet maken.

Bezoek het indrukwekkende Hallasan National Park op Jeju Island, waar je de hoogste berg van Zuid-Korea kunt beklimmen en kunt genieten van de prachtige kratermeren. Voor een unieke culturele ervaring is het Boryeong Mud Festival aan Daecheon Beach een must, waar je kunt deelnemen aan modderworstelen, modderskiën en andere modderige activiteiten.