Ga naar de inhoud
Busan

Busan / Pusan (부산)

Busan (dat ook vaak Pusan genoemd wordt) is een Zuid-Koreaanse stad in het zuidoosten van het land in de provincie Zuid-Gyeongsang. Met ruim 3 miljoen inwoners is het de op een na grootste stad van Zuid-Korea. De grootste stad in Zuid-Korea is de hoofdstad Seoul. Busan is ook een grote stad met zijn oppervlakte van 436 km². De stad is gelegen aan de Nakdong rivier én aan de Japanse Zee. De stad ligt aan de oostelijke kant van de berg Kumjung.

Een bijzondere ervaring

Het is misschien niet de meest bekende stad van Zuid-Korea maar toch zeker wel interessant. Bij een verblijf in Zuid-Korea is deze stad echt de moeite waard om er naartoe te reizen. Busan kent namelijk verschillende bezienswaardigheden zoals Gamcheon Culture Village en Busan Tower, waar je kunt genieten van een panoramisch uitzicht over de stad.

Een voormalige hoofdstad

Busan heeft geen geschiedenis die de wereld deed schudden, hoewel de geschiedenis van deze stad wel al zijn oorsprong vindt in het prehistorische tijdperk. Er werden neolithische relikwieën gevonden in schelpenheuvels in Dongsam-dong en in de 3e eeuw na Christus ook in het Dongnae-district. In het begin van de 15e eeuw werd Pusan aangewezen als handelshaven en in 1876 werd het ook de eerste nationale haven van het land. Tijdens de Koreaanse Oorlog was de regering in Busan gevestigd, pas na de oorlog keerde zij terug naar Seoul.

Een veilige plek voor de vluchtelingen

Japanse nederzetting hebben hier lang bestaan, eigenlijk totdat Korea in 1876 te maken kreeg met moderne diplomatie. Daarna ontwikkelde Pusan zich als een echt handelscentrum met Japan. Het was ook de eerste stad in Korea met een stoomtram.

De stad werd niet door het Noord-Koreaanse leger veroverd tijdens de oorlog. Veel vluchtelingen zochten daarom in de stad een veilige plek en dat is tevens de reden waarom ook de regering zich hier tijdelijk zetelde. Vanaf 1950 groeide de stad uit tot een autonome metropool om in 1963 een Direct Bestuurde Stad te worden.

Het belang van de haven en de vis

Tijdens de Koreaanse oorlog probeerden de vluchtelingen wat geld te verdienen door vis op straat te verkopen. Dit was het begin van de bloeiende vishandel en vandaag de dag is Busan een stad die nog steeds een florerende haven en handel heeft.

In die haven kun je niet om de verse vis heen. De haven ligt in een baai die wereldwijde bekendheid kreeg nadat de zeilwedstrijden van de Olympische Spelen van Seoul hier in 1988 werden gehouden. Daarbij is de haven is erg belangrijk. Niet alleen voor de vissers, maar ook voor de containeropslag.

Het Busan strand

Haeundae Beach Busan
Haeundae strand

Een ander belangrijk punt is het Busan strand. De kustlijn aan de Japanse Zee die de Koreanen de Oost-Zee noemen is prachtig. Het Haeundae Beach is tevens het grootste strand van Korea. In de zomer komen talloze Koreanen hier vakantie vieren. Het strand staat dan vol met parasolletjes en er heerst een levendige sfeer. De zee is erg helder en is ook in het voorjaar én in het najaar nog lekker op temperatuur. Ook de stranden Gwangalli en Songjeong zijn erg aantrekkelijk voor de locals én de toeristen.

De verse vis

Net zoals in Seoul zie je hier soms ook die bijzondere mix tussen oude tradities en de moderne tijd. Bijvoorbeeld bij de visafslag. Het moderne glazen gebouw van de Jalgalchi visafslag steekt enigszins vreemd af bij de traditionele vissersboten die in het water liggen. Op de vismarkt zie je en ruik je voornamelijk verse vis.

Dat de vis vers is dat zie je meteen want over het algemeen leeft de vis gewoon nog. Het is zelfs een Koreaanse delicatesse om de octopus levend te eten. Flink kauwen en oppassen dat de zuignappen zich nergens vastzuigen.

Eeuwenoude tradities

busan jagalchi festival
Jagalchi festival in Busan

Een andere traditie is dat op de vismarkten voornamelijk vrouwen werken. De mannen zorgen voor de verse aanvoer, de vrouwen maken razendsnel de vis schoon of bereiden de vis in de eetstalletjes.

Dat de haven en de vis belangrijk is voor de stad zie je terug in het jaarlijkse Jagalchi festival. Kinderen verkleden zich tijdens dit festival als vissen en er zijn ook speciale ceremonies voor de vis. Uiteraard is er ook vuurwerk voor de vis.

Koreaans fastfood

Als je echt de Koreaanse cultuur wilt leren kennen, ben je in deze vissersstad op de juiste plek. De mensen hier zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij en helpen je graag. Ga eens lekker sashimi eten met vis van de BBQ en drink er een glas soju bij, wat de sake van Korea is. Of neem een van de noedels-gerechten met groenten of rijst in rolletjes met octopus.

Deze Koreaanse variant op fastfood ziet er niet alleen lekker uit, maar is ook nog eens supergezond.

Busan bezoeken

Als je Busan / Pusan wilt bezoeken, kun je dat het beste in de maanden juni tot en met september doen. Voor het strand zijn juni en september optimale maanden omdat het dan wat minder regent dan in juli en augustus. Wil je het iets minder warm? Kies dan voor april of mei.

Bij een wat langer verblijf kun je het beste een Busan Hanaro Card aanvragen, deze kaart kun je gebruiken in de metro, de taxi, de bus en de trein. In de buurt van Busan liggen een aantal vliegvelden. De vliegvelden van Ulsan, Jinju, Daegu en Pohang liggen allemaal binnen 100 kilometer van de stad. Ulsan is met 59 kilometer het meest dichtbije vliegveld. Met de lokale vervoersmiddelen kun je zo naar de stad reizen, er zijn mogelijkheden genoeg.

Gerelateerde Artikelen