Ga naar de inhoud
Zuid Koreaanse Cultuur

Cultuur Zuid Korea

Zuid Korea staat bekend als een uiterlijk gericht land. Hoe belangrijk is het dan om tijdens een bezoek rekening te houden met de etiquette en de gewoontes? De cultuur in Zuid Korea is sterk beïnvloed door de Chinese en Japanse cultuur.

De stroming waar deze cultuur vanuit gaat heet het confucianisme. De Zuid Koreaanse cultuur bestaat uit veel tradities en gewoontes, die voor Westersen niet altijd voor de hand liggend zijn. Als je op vakantie naar Zuid Korea gaat doe je er slim aan om de onderstaande tips eens door te nemen.

Waarden cultuur Zuid Korea

Het belangrijkste in de Koreaanse cultuur is de zogenaamde Kibun, wat het meest dichtbij komt bij termen zoals trots, stemming of gevoelens. In een gesprek en onderhandeling is het belangrijk om met de persoon mee te praten en niet tegen hem in te gaan. Wanneer je hem of haar in zijn trots kwetst, dan zal hij niet meer te overtuigen zijn.

Groet en aanspreken

In Zuid Korea is er verschil in een groet met een man of vrouw. Mannen geven naast een buiging vaak ook elkaar een hand, waarbij je met je linkerhand je rechterarm ondersteunt. Vrouwen geven elkaar een knikje.

Als je vertrekt, dan maak je voor iedereen een aparte buiging. Je spreekt iemand bij zijn of haar titel aan plus de achternaam. Wanneer deze persoon geen titel heeft, dan zeg je mevrouw of meneer.

Het is in de Koreaanse cultuur ongepast om mensen zomaar bij hun voornaam aan te spreken. Te lang en indringend oogcontact wordt meestal als ongepast beschouwd. Al deze etiquetteregels zijn heel erg traditioneel en komen door de jongere generatie ook steeds meer in verval.

Geen NEE

Een gesprek in Zuid Korea kan lang duren, omdat men het geen goede gewoonte vindt om ‘nee’ te zeggen. De bevolking zal dan liever lang om iets heen draaien, dan te weigeren. Wanneer het gesprek lang duurt, of je merkt irritaties, dan kunnen dit tekenen zijn van een weigering.

Het is daarnaast altijd beleefd om dingen te ontvangen met twee handen. Bij een respectvolle situatie is het volgens de Koreaanse cultuur heel beleefd om diep te buigen.

Taal

Noord en Zuid Korea hebben dezelfde taal. De taal is relatief makkelijk aan te leren, volgens de cijfers zijn weinig Koreanen analfabeet. De Koreaanse taal heet Hangul. Het is aan te raden om een paar woorden en zinnen uit je hoofd te leren, voordat je op bezoek naar Korea gaat. De woorden en zinnen zijn relatief eenvoudig.

Cadeaus

In de cultuur van Zuid Korea is het geven van cadeaus een groot onderdeel. Sla daarom nooit een cadeau af. Alleen is het niet netjes wanneer je een cadeau opent, wanneer degene van wie je het gekregen hebt erbij is. Koreanen zullen het waarderen als je hun een Westers geschenk geeft.

Vermijd het getal 4 en gebruik juist het getal 7. De kleuren rood en zwart kun je ook beter niet gebruiken. Daarnaast houden Zuid Koreanen van mooie verpakkingen.

Tafelmanieren

Een van de andere Koreaanse beleefdheidsvormen zijn duidelijke tafelmanieren. Ouderen worden altijd als eerste geserveerd. En iedereen wacht totdat de oudste begint te eten. Een gast zegt altijd: ‘jal meokkessumnida’, wat betekent: ‘Ik zal van de maaltijd genieten.’ Dit is een soort wens of compliment voor de gastheer.

Waar wij vaak in verschillende tempo’s eten naar binnen werken, is het in Noord Korea gebruikelijk dat je met zijn allen in hetzelfde tempo eet. Net zoals in Europa is het netjes om met je mond dicht te eten en geen smakkende geluiden te maken.

In Zuid Korea kunnen lange stiltes vallen onder de maaltijd, maar dat is heel gewoon. Na het eten begint pas de gezelligheid. Schenk nooit zelf drinken in, dat wordt als onbeleefd gezien. Het wordt echter wel gewaardeerd wanneer je drinken voor een ander inschenkt. Meestal schenken vrouwen wel voor mannen in, maar vrouwen niet voor vrouwen.

Restaurant

Het is in een restaurant gepast om aan te bieden om te betalen voor iedereen, maar meestal zal de gastheer dit weigeren en hem alsnog zelf betalen. Het wordt echter wel gewaardeerd. In een restaurant staan er soms bordjes, met geen fooi. Geef dan ook geen fooi, want het staat duidelijk aangegeven.

Kleding

In de Zuid Koreaanse cultuur zijn mensen heel zedelijk gekleed. Mannen dragen meestal geen korte broeken. Voor vrouwen is het niet netjes wanneer je een diepe decolleté hebt en je schouders niet zijn bedekt. Ook doe je je schoenen uit wanneer je iemands huis of een tempel binnen komt.

Familie

Familie is heel erg belangrijk binnen de Koreaanse cultuur. Ze geloven dan ook in een hiërarchische structuur waarbij de vader de leider van het gezin is en waar de kinderen hun ouders helpen.

Dat is dan ook de reden waarom kinderen bij hun ouders wonen nadat ze volwassen zijn geworden. Ze geloven namelijk dat het hun plicht is om voor hun ouders te zorgen

Wat moet je niet doen in Zuid-Korea?

Tot slot een aantal taboes die echt handig zijn om te weten als je voor een bezoek of vakantie naar Zuid Korea gaat.

  • In de cultuur Zuid Korea is het niet gepast om voedsel te weigeren. Dit wordt als onbeleefd beschouwd.
  • Het getal 4 staat in de Koreaanse cultuur voor de dood. Wanneer je een geschenk wilt geven aan iemand, geef dan niet 4 bloemen.
  • Schrijf geen brieven met rode inkt. Alleen als er iemand is overleden dan zijn Koreanen gewend om rode inkt te gebruiken.
  • Eet en drink niet tijdens het lopen. Dit is niet fatsoenlijk volgens de cultuur Zuid Korea.
  • Als je mensen niet kent, ga je niet te dicht op ze staan. Dit is in Zuid Korea niet gepast.
  • Ga niet met de schoenen op de bank, tafel op stoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *