Ga naar de inhoud
Feestdagen Zuid Korea

Feestdagen Zuid Korea 2024

Heb je altijd al feestdagen in Zuid Korea willen meevieren met de Koreaanse bevolking? Dan kun je een keuze maken uit verschillende soorten Koreaanse feestdagen. Is er een bepaald feestdag die je aanspreekt, zorg dan dat je je vakantie rondom deze feestdag of feestdagen plant.

Wat zijn de feestdagen van Zuid Korea in 2024?

Zuid Korea kent verschillende feestdagen. Wel is het belangrijk dat je goed op de data let. Er kunnen namelijk diverse kalenders gehanteerd worden. De westerse kalander en de Koreaanse worden hoofdzakelijk gebruikt, maar er zijn ook bepaalde feestdagen volgens de Chinese Kalender die ook in Zuid Korea worden gevierd.

DatumDagFeestdag
1 januarimaandagNieuwsjaarsdag
9 februari t/m 11 februarivrijdag t/m zondagSeollal (Koreaans nieuwjaar)
1 maartvrijdagDag van de 1 maart beweging
5 mei t/m 6 meizondag t/m maandagDag van het Kind
15 meiwoensdagGeboorte van Boeddha
6 junidonderdagHerdenkingsdag
15 augustusdonderdagBevrijdingsdag
16 september t/m 18 septembermaandag t/m woensdagChuseok
3 oktoberdonderdagStichtingsdag
9 oktoberwoensdagDag van het Koreaanse Alfabet (Hangul-dag)
25 decemberwoensdagKerstmis
31 decemberdinsdagOudjaarsdag
Feestdagen in Zuid Korea 2024

De verschillende feestdagen in Zuid-Korea zijn diep geworteld in de rijke cultuur van het land, met elk hun unieke tradities en gebruiken. Over enkele van deze belangrijke feestdagen vertellen wij je hieronder meer.

Seollal

Nieuwjaar in Zuid-Korea wordt ook wel Seollal genoemd. Er is een Seollal op nieuwjaarsdag volgens de westerse kalender, maar deze dag is lang zo belangrijk niet als het Koreaanse nieuwjaar, volgens de Chinese kalender. Dit kan op verschillende data plaatsvinden in de maanden januari of februari.

Seollal duurt altijd 3 dagen en is een echt familiefeest en wordt altijd bij het oudste familielid in huis gevierd. Rond deze dagen is iedereen altijd onderweg naar familie en zijn supermarkten en bedrijven al deze dagen gesloten.

Nieuwjaar begint met Sebae. Dit is oudejaarsavond en staat bol van Koreaanse ceremonies en tradities. Iedereen is gekleed in traditionele Koreaanse klederdracht en er worden typisch Koreaanse gerechten gegeten, zoals rijstvlokken soep. Op deze avond geven de ouderen de jongere generatie cadeaus in de vorm van geld.

Eorininal

Eorininal ofwel Kinderdag wordt elk jaar op 5 mei gevierd in Zuid Korea. Deze dag is gewijd aan het vieren van de vreugde en onschuld van kinderen en het erkennen van de waarde die zij hebben voor de Zuid Koreaanse samenleving. Tijdens deze dag worden er verschillende evenementen georganiseerd zoals parades, festivals en concerten om op deze manieren kinderen in het zonnetje te zetten.

Een van de meest populaire activiteiten tijdens Kinderdag is het geven van cadeaus aan kinderen. Dit kunnen kleine geschenken zijn zoals speelgoed of snoep, maar ook grotere cadeaus zoals fietsen tot zelfs geld. Ook worden er speciale gerechten bereid voor kinderen zoals tteokbokki en kimbap.

Kinderdag is een belangrijke dag in de Zuid Korea, waarbij de nadruk ligt op het belang van kinderen en hun toekomst. Het is een dag vol plezier en viering, waarbij kinderen centraal staan.

Chuseok

Naast het nieuwjaar is Chuseok de andere meest belangrijkste feestdag in Zuid-Korea. Het feest wordt gehouden in september of oktober en wordt ook wel het Koreaanse ‘thanksgiving’ genoemd. Het is een traditioneel oogstfeest.

Iedereen is deze dag vrij en mensen bezoeken onder andere de graven van hun voorouders om daar de nieuw geoogste gewassen aan te bieden aan de geesten van de voorouders.

Ook Chuseok is een echt familiefeest en verplaatst meer dan de helft van Koreaanse bevolking zich rond deze dag om bij familie te zijn. Traditie is het eten van songpyeon. Dit zijn rijstcakejes in de vorm van een halve maan.

Ook de traditionele Koreaanse klederdracht wordt tijdens Chuseok weer uit de kast gehaald en worden Koreaanse dranken zoals soju en makgeolli gedronken.

Geboortedag van Boedha

De geboortedag van Boeddha is een fantastisch feest om mee te maken, omdat er aan deze dag ook een lantaarnfestival is gekoppeld. Dit is een echt religieus feest voor de boeddhisten.

Alle tempelterreinen van Boeddha worden volgehangen met kleurige lantaarns en lampionnen, wat ‘s avonds een zeer indrukwekkend gezicht is.

Tijdens het Lotus lantaarnfestival vindt er in het centrum van Seoel een hele grote en indrukwekkende lampionnenoptocht plaats met wel 30.000 deelnemers.

Nationale feestdagen Zuid Korea

Zuid-Korea kent 5 nationale feestdagen. Dit zijn dagen die zijn ingesteld door de Koreaanse overheid en zijn vooral herdenkingsdagen. De belangrijkste Koreaanse feestdag is ‘Sam-il Movement’, oftewel ‘dag van de 1 maart beweging.

Tijdens deze nationale dag wordt de opstand herdacht tegen de Japanse overheersing. Dit vond plaats met grote betogingen in 1919.

In augustus kent Zuid-Korea een Bevrijdingsdag. Dit is de dag waarbij de beëindiging van de Japanse bezetting in 1945 wordt herdacht. Dan is er ook nog ‘Stichtingsdag, waarbij de eerste Koreaanse Staat herdacht wordt.

Op Hangeullal dag wordt de uitvinding en invoering van het Koreaanse schrift herdacht. En ten slotte is er nog een nationale ‘dag van de strijdkrachten’. Het leger wordt deze dag geëerd met militaire parades.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *