Ga naar de inhoud
Feestdagen Zuid Korea

Feestdagen Zuid Korea (2022)

Heb je altijd al feestdagen in Zuid Korea willen meevieren met de Koreaanse bevolking? Dan kun je een keuze maken uit verschillende soorten Koreaanse feestdagen. Is er een bepaald feestdag die je aanspreekt, zorg dan dat je je reis naar Zuid-Korea rondom deze feestdag plant.

DatumDagFeestdag
1 JanuariZaterdagNieuwsjaarsdag
10 JanuariWoensdagVerlichting van Boeddha
31 Januari t/m 2 FebruariMaandag t/m WoensdagSeollal (Koreaans nieuwjaar)
1 MaartDinsdagDag van de 1 maart beweging
5 MeiDonderdagDag van het Kind
8 MeiZaterdagDag van de Ouders
8 MeiZondagGeboorte van Boeddha
6 JuniMaandagHerdenkingsdag
15 AugustusMaandagBevrijdingsdag
10 SeptemberZaterdagChuseok
3 OktoberMaandagStichtingsdag
9 OktoberZondagDag van het Koreaanse Alfabet (Hangul-dag)
25 DecemberZondagKerstmis
31 DecemberZaterdagOudjaarsdag

Let wel goed op de data. Er kunnen diverse kalenders gehanteerd worden. De westerse kalender en de Koreaanse kalender worden hoofdzakelijk gebruikt, maar er zijn ook bepaalde feestdagen volgens de Chinese kalender die ook in Zuid-Korea worden gevierd. Sommig feestdagen Zuid Korea zijn gerelateerd aan religie, andere feestdagen aan nationale evenementen of gebeurtenissen.

Nieuwjaar

Nieuwjaar in Zuid-Korea wordt ook wel Seollal genoemd. Er is een Seollal op nieuwjaarsdag volgens de westerse kalender, maar deze dag is lang zo belangrijk niet als het Koreaanse nieuwjaar, volgens de Chinese kalender. Dit kan op verschillende data plaatsvinden in de maanden januari of februari.

Seollal duurt altijd 3 dagen en is een echt familiefeest en wordt altijd bij het oudste familielid in huis gevierd. Rond deze dagen is iedereen altijd onderweg naar familie en zijn supermarkten en bedrijven al deze dagen gesloten.

Nieuwjaar begint met Sebae. Dit is oudejaarsavond en staat bol van Koreaanse ceremonies en tradities. Iedereen is gekleed in traditionele Koreaanse klederdracht en er worden typisch Koreaanse gerechten gegeten, zoals rijstvlokken soep. Op deze avond geven de ouderen de jongere generatie cadeaus in de vorm van geld.

Chuseok

Naast het nieuwjaar is Chuseok de andere meest belangrijkste feestdag in Zuid-Korea. Het feest wordt gehouden in september of oktober en wordt ook wel het Koreaanse ‘thanksgiving’ genoemd. Het is een traditioneel oogstfeest. Iedereen is deze dag vrij en mensen bezoeken onder andere de graven van hun voorouders om daar de nieuw geoogste gewassen aan te bieden aan de geesten van de voorouders.

Ook Chuseok is een echt familiefeest en verplaatst meer dan de helft van Koreaanse bevolking zich rond deze dag om bij familie te zijn. Traditie is het eten van songpyeon. Dit zijn rijstcakejes in de vorm van een halve maan. Ook de traditionele Koreaanse klederdracht wordt tijdens Chuseok weer uit de kast gehaald.

Geboortedag van Boedha

De geboortedag van Boeddha is een fantastisch feest om mee te maken, omdat er aan deze dag ook een lantaarnfestival is gekoppeld. Dit is een echt religieus feest voor de boeddhisten. Alle tempelterreinen van Boeddha worden volgehangen met kleurige lantaarns en lampionnen, wat ‘s avonds een zeer indrukwekkend gezicht is.

Tijdens het Lotus lantaarnfestival vindt er in het centrum van Seoel een hele grote en indrukwekkende lampionnenoptocht plaats met wel 30.000 deelnemers.

Nationale feestdagen Zuid Korea

Zuid-Korea kent 5 nationale feestdagen. Dit zijn dagen die zijn ingesteld door de Koreaanse overheid en zijn vooral herdenkingsdagen. De belangrijkste Koreaanse feestdag is ‘Sam-il Movement’, oftewel ‘dag van de 1 maart beweging. Tijdens deze nationale dag wordt de opstand herdacht tegen de Japanse overheersing. Dit vond plaats met grote betogingen in 1919.

In augustus kent Zuid-Korea een Bevrijdingsdag. Dit is de dag waarbij de beëindiging van de Japanse bezetting in 1945 wordt herdacht. Dan is er ook nog ‘Stichtingsdag, waarbij de eerste Koreaanse Staat herdacht wordt. Op Hangeullal dag wordt de uitvinding en invoering van het Koreaanse schrift herdacht. En ten slotte is er nog een nationale ‘dag van de strijdkrachten’. Het leger wordt deze dag geëerd met militaire parades.