Ga naar de inhoud
Vaccinatie Zuid Korea

Inentingen Zuid Korea

Ben je van plan om op vakantie naar Zuid Korea te gaan, dan is een goede voorbereiding belangrijk! Dit geldt ook voor de inentingen voor Zuid Korea.

Inentingen voor Zuid Korea zijn niet verplicht maar er zijn wel een aantal vaccinaties die worden aanbeveelt. De aanbevolen vaccinaties voor Zuid Korea zijn tetanus-difterie-pertussis (Tdap), hepatitis A, tyfus, mazelen-bof-rubella (MBR), polio en griep.

Aanbevolen inentingen Zuid Korea

De voedsel en waterstandaarden zijn in Zuid Korea vergelijkbaar met die van Nederland en België. Maar toch is het belangrijk dat je routinematige vaccinaties up-to-date zijn.

Vaccinaties voorkomen ziekten, maar kunnen opnieuw optreden als gevolg van niet-vaccinatie, onvolledige vaccinatie en afnemende immuniteit.

Raadpleeg dan ook je arts in de gezondheidszorg als je niet zeker bent van je vaccinatiestatus. Tetanus- Difterie- Pertussis (Tdap), Mazelen- Bof- Rodehond (MBR), Polio en griep zijn aanbevolen, maar meer routinematig op te volgen inentingen voor Zuid Korea. Hieronder de meest aanbevolen:

1. Hepatitis A in Zuid Korea

Het hepatitis A-virus (HAV) wordt voornamelijk overgedragen van persoon op persoon via de fecaal-orale route en door verontreinigd water en voedsel zoals schaaldieren en ongekookte groenten of fruit dat is bereid door geïnfecteerde voedselleveranciers.

Het virus is wereldwijd aanwezig, maar de prevalentie hangt af van de lokale hygiënische omstandigheden. Hepatitis A in Zuid Korea circuleert op grote schaal in bevolkingsgroepen die leven in gebieden met een slechte sanitaire infrastructuur. Denk dan vooral aan landelijke en afgelegen gebieden waar je bijvoorbeeld ongecontroleerde drinkwater bronnen kunt vinden.

2. Tyfus

Tyfus is een aanbevolen vaccinatie voor Zuid Korea voor rugzaktoeristen die zich buiten toeristische gebieden begeven. De bacteriën zijn aanwezig in veel Zuidoost-Aziatische landen met een slechte water- en rioolzuivering. Overstromingen in deze regio’s kunnen de bacteriën ook snel verspreiden.

Alle reizigers die naar Zuid-Korea gaan lopen risico, vooral lange-termijn reizigers, avonturiers, humanitaire hulpverleners en mensen die vrienden of familieleden bezoeken in gebieden met slechte sanitaire voorzieningen. Merk op dat als je de infectie krijgt, dit geen immuniteit biedt voor daaropvolgende infecties.

Selectieve inentingen Zuid Korea

Bij een verblijf van langer dan 3 maanden worden voor Zuid Korea de volgende inentingen aangeraden:

1. Hepatitis B

Het hepatitis-B-virus (HBV) kan acute en chronische leverinfecties veroorzaken. Het wordt overgedragen via geïnfecteerde bloedproducten, onbeschermde seks, geïnfecteerde items zoals naalden, scheermesjes, tandheelkundige of medische apparatuur, niet-gescreende bloedtransfusies of van moeder op kind bij de geboorte.

2. Japanse encefalitis

Ga je in de periode van juni tot oktober of voor 4 weken of langer naar Zuid Korea dan is het verstandig om je eigen in te enten tegen de Japanse encefalitis. Japanse encefalitis is een virale infectie veroorzaakt door muggen die zich voeden met besmette vogels, varkens en andere zoogdieren en op deze manier de infectie doorgeven aan mensen die wonen en werken op het platteland rond rijstvelden en irrigatiesystemen.

3. Hondsdolheid

Een belangrijke vaccinatie voor Zuid Korea is hondsdolheid. Hondsdolheid is een virale infectie veroorzaakt door het speeksel bij beten en krassen van geïnfecteerde zoogdieren. De infectie circuleert voornamelijk onder huisdieren en wilde dieren zoals honden, katten, apen, vossen, vleermuizen, wasberen en stinkdieren, hoewel alle zoogdieren gevaar lopen.

Het virus valt het centraal zenuwstelsel aan dat zich op de hersenen en het ruggenmerg richt. Inentingen voor Zuid Korea zijn belangrijk, omdat onbehandelde infectie dodelijk kunnen zijn, zoals hondsdolheid en hepatitis A.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *