Ga naar de inhoud
Ontdek het klimaat van Zuid Korea

Klimaat Zuid Korea

Ben je van plan om binnenkort op vakantie naar Zuid Korea te gaan? Je doet er dan slim aan om meer te weten te komen over het klimaat van Zuid Korea. In dit uitgebreide artikel vertellen je meer over wat voor soort klimaat Zuid Korea nu precies heeft en vertellen wij je meer over de vier seizoenen.

Met deze handige informatie ben je volledig voorbereid en kun je optimaal genieten van je vakantie. Lees dus snel verder en plan je reis tot in de puntjes.

Wat voor klimaat heeft Zuid Korea nu eigenlijk?

Zuid Korea heeft een gematigd klimaat. De winters zijn vooral in het noorden vaak lang, koud en droog waarbij de temperatuur daalt naar ongeveer -22 graden. De zomers daarentegen zijn kort, warm, vochtig en kennen een gemiddelde temperatuur van 30 graden. De lente en de herfst zijn een stuk aangenamer maar ook kort.

Het klimaat van Zuid Korea wordt namelijk beïnvloed door de Oost-Aziatische moesson. Hierdoor waait er in de winter een koude en droge lucht vanuit het Aziatische continent, terwijl in de zomer er sprake is van warme en vochtige luchtmassa’s van tropische oorsprong.

Het neerslagpatroon is dan ook het tegenovergestelde aan dat van het mediterrane klimaat. Het droogste seizoen is de winter, terwijl de zomer warm en regenachtig is.

Jaarlijkse neerslag

De totale jaarlijkse neerslag in het Zuid Koreaanse klimaat is aanzienlijk. Over het algemeen van 1200 tot 1500 millimeter met uitzondering van zowel de zuidelijke kust, de meest noordelijke binnenlanden en een aantal bijzondere beschutte valleien zoals die van Daegu (of Taegu) waar het niet meer dan 1000 mm per jaar valt.

Maar wat is nu de beste reistijd? In beste reistijd Zuid Korea vertellen wij je er alles over en vertellen wij je ook wat de mooiste bezienswaardigheden zijn per seizoen.

Klimaat Zuid Korea: de 4 seizoenen

rode bladeren esdoorn herfst gyeongsangbukdo
Rode bladeren van een esdoorn in de herfst (Gyeongsangbuk-do provincie)

Zuid Korea kent net zoals Nederland en België vier seizoenen die ongeveer op dezelfde tijd verwisselen.

1. De aangename lente

De lente in Zuid Korea begint vanaf half maart tot eind mei. Het seizoen begint aanvankelijk koel maar zo rond april is de gemiddelde middagtemperatuur een aangename 16 tot 19 graden. Vanaf mei stijgt de temperatuur naar ruim 20 graden en nemen de neerslag kansen toe.

In het voorjaar kan Zuid Korea (maar vooral het gebied rond Seoul) te maken krijgen met gele stof dat in Zuid Korea ook wel HwangSa wordt genoemd.

De stof komt uit de woestijn van Mongolië en China en vormt een karakteristieke waas. Wel is het belangrijk om te weten dat de stof voor ademhalingsproblemen en geïrriteerde ogen kan zorgen.

2. De warme zomer

Het klimaat is in de zomer is vanaf juni tot augustus heet, vochtig en regenachtig. De hoge luchtvochtigheid maakt de hitte in vooral juli en augustus broeiend. Neerslag kan in de zomer maanden zwaar zijn, vooral in de maanden juli en augustus.

Twee derde van de jaarlijkse regenval vindt plaats in de zomer. Tussen de periodes met slecht weer zijn er ook zonnige dagen die dan erg warm kunnen zijn.

3. De mooie herfst

De herfst in Zuid Korea begint vanaf september tot eind november en is vooral in de maand oktober nog erg aangenaam. De maximale temperatuur ligt dan ongeveer op een heerlijke 19 a 21 graden Celsius en valt er weinig regen. Tegelijkertijd word je getrakteerd op een prachtige herfstlandschap van karmozijnrode en oranje tinten.

Vanaf november dalen in Zuid Korea de temperaturen naar gemiddelde temperatuur die rond of net iets boven het vriespunt ligt. In de bergen kan het zelfs nog iets kouder worden.

4. De koude winter

De winter in Zuid Korea begint ongeveer vanaf eind november tot half maart. Gedurende deze maanden vriest het flink en is zelfs extreme kou mogelijk wanneer er droge en koude lucht vanuit Siberië wordt aangevoerd. In het binnenland is het dan ook kouder dan in de kustgebieden.

Zo ligt de gemiddelde temperatuur rond de -4 graden terwijl in de hoofdstad Seoul de gemiddelde temperatuur -2.5 graden is. Ook sneeuwval komt in het binnenland vaak voor terwijl in de langs de westelijke en oostelijke kustgebieden ook sneeuw valt is dit wel minder.

In de zuidelijke steden zoals Mokpo en Busan (Pusan) is het Zuid Koreaanse klimaat veel milder. Zo is daar de gemiddelde temperatuur in januari ongeveer 3 graden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *