Ga naar de inhoud
religie : geloof zuid korea

Religie / Geloof Zuid Korea

Religie in Zuid-Korea is een onderwerp waar veel mensen niet veel vanaf weten. In Zuid-Korea bestaan veel verschillende religies naast elkaar. Volgens een peiling uit 2015 is 44% van de Zuid-Koreanen gelovig.

De grotere geloven van de wereld, zoals het christendom, het boeddhisme en de islam, bestaan vreedzaam naast traditionele Koreaanse religies zoals het sjamanisme. Deze diversiteit is nauw verweven met de rijke en dynamische cultuur van Zuid-Korea.

Al deze religies hebben een rijke geschiedenis in Zuid-Korea. Als je naar Zuid-Korea wilt gaan, is het handig om meer te weten te komen over het geloof in Zuid-Korea, hoe deze zijn ontstaan en hoe ze zich door de jaren heen hebben ontwikkeld.

Boeddhisme

jogyesa tempel tijdens het festival van de lotus lantaarn
Jogyesa tempel tijdens het festival van de lotus lantaarn

Het boeddhisme is een geloof in Zuid Korea dat door velen aangehangen wordt. Het Koreaans boeddhisme is een variant op traditionele boeddhisme. Deze variant heeft zich door de jaren heen aangepast aan het moderne leven. Hierdoor wordt het geloof dan ook gezien als een meer flexibele stroming binnen het boeddhisme.

Het boeddhisme werd als religie vanuit China geïntroduceerd in het jaar 372 na Christus. Vooral tussen de 6e en de 9e eeuw bloeide dit geloof op. In alle drie de koninkrijken, Silla, Koguryo en Paekche waren de Chinese stromingen van het boeddhisme aanwezig, en vanaf die tijd zijn er tienduizenden tempels gebouwd in het hele gebied.

Na de bezetting door Japan en de splitsing van Noord en Zuid Korea in 1945, kende het boeddhisme een opleving in Zuid Korea. Sinds die tijd heeft het traditionele boeddhisme meer invloeden gekregen van verschillende stromingen, zoals het zenboeddhisme en rinzai. Rond 2011 werd het aantal boeddhisten in Zuid Korea vastgesteld op 23,2%

Boeddhisme speelt dan ook een belangrijke rol tijdens verschillende feestdagen in Zuid-Korea, waarbij religieuze ceremonies en festiviteiten een diepgaande invloed hebben op de cultuur en tradities van het land.

Christendom

myeongdong kathedraal
Myeongdong kathedraal

Het christendom is een groeiende religie in Zuid Korea: in 2010 was 29% van de bevolking christelijk. Het katholicisme en protestantisme zijn op verschillende manieren tot stand gekomen in Zuid Korea.

De eerste Rooms katholieke missionarissen kwamen in 1794 aan in Zuid Korea, maar het geloof was vanaf de 17e eeuw al geïntroduceerd vanuit China. Ondanks strenge vervolging in de vroege jaren wist het katholicisme zich te verspreiden onder het volk. Tegenwoordig is 11% van de Zuid Koreanen katholiek.

Het protestantisme kwam pas in 1884 aan in Zuid Korea, maar heeft een grotere aanhang dan het katholicisme in Zuid Korea. Dit komt omdat het protestantisme een goed imago heeft in Zuid Korea, vanwege de vele scholen en ziekenhuizen die zijn opgezet door protestantse missionarissen.

Ook nu worden nog veel scholen en ziekenhuizen bestuurd door protestanten.

Islam

centrale moskee van seoul
Centrale moskee van seoul

De islam is een minderheidsreligie in Zuid Korea. De meeste aanhangers van dit geloof bevinden zich in de hoofdstad Seoul. Er zijn dan ook weinig moskeeën te vinden in het land. Er wordt geschat dat er zo’n 100.000 moslims wonen in Zuid Korea, waarvan een deel niet Koreaans is.

Zuid Korea kwam al vanaf de 9e eeuw in contact met de islam via Arabische en Perzische handelaars. Hoewel het geen aanhangers kreeg in Korea had het wel invloed: zo is de distillatie van Soju, de nationale drank van Zuid Korea, gebaseerd op de distillatie van arak.

Tijdens de Koreaanse Oorlog werd de islam opnieuw naar Zuid Korea gebracht door de Turkse Brigade, dat het land ondersteunde tijdens en na de oorlog. Vanaf 1955 werd de islam onderdeel van de verschillende geloven die in Zuid Korea worden aangehangen.

Overige religie in Zuid Korea

Naast de grote 3 religies worden ook andere geloven aangehangen in Zuid Korea. Zo heeft het eeuwenoude sjamanisme nog steeds volgers, en heeft het nog steeds invloed op de moderne Zuid Koreaanse cultuur.

Ook het van oorsprong Chinese confucianisme heeft veel invloed gehad op de Zuid Koreaanse maatschappij. De waarden van het confucianisme zijn vooral nog terug te vinden in het Zuid Koreaanse gezinsleven, en de rituelen waarmee ouders, grootouders en voorouders nog steeds worden vereerd.

Je kunt dus concluderen dat religie in Zuid Korea in veel verschillende vormen vreedzaam naast elkaar bestaan. Hoewel een groot deel van het volk zichzelf beschouwt als niet-religieus, is Zuid Korea altijd verdraagzaam geweest naar nieuwe religies, en heeft deze eigen gemaakt met invloeden uit oudere religies.

1 reactie op “Religie / Geloof Zuid Korea”

  1. Door Nicolien Borsboom op 23 november 2023

    ik vind dit leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *