Seoul Zuid Korea

Seoul

Seoul is al meer dan 600 jaar de hoofdstad van Zuid-Korea en voordien was het tot 1945 eigenlijk de hoofdstad van heel Korea. Het grappige is dat ‘Seoul’ ook echt hoofdstad betekent. De stad bestaat al voor vele eeuwen, al heeft hij in deze langdurige periode ook andere namen gehad.

De koning Taejo van Joseon maakte rond 1392 van Seoul de hoofdstad van de Joseon dynastie, een stad die voordien nog Hanyang heette. Het was een begin van een rijk en roerig verleden, uitgegroeid naar een enorme en bruisende Aziatische metropool.

De geschiedenis van Seoul

Gyeongbok paleis in Seoul

In 1394 begon de bouw in de nieuwe hoofdstad en in 1395 waren de eerste 2 paleizen al een feit. Het indrukwekkende Gyeongbok paleis waar nog steeds resten van te vinden zijn en het minder belangrijke Changdeok paleis. Er werd flink doorgebouwd, want rond de helft van de 15e eeuw was de hele nieuwe stad klaar en dat allemaal volgende de regels van Feng Shui.

Jammer genoeg braken er ook roerige tijden aan. Het Japanse kolonialisme kreeg de overhand tussen 1910-1945 en zij noemden de stad Keijō of Gyeongseong op zijn Koreaans. De stad groeide wel in die tijd, het inwonersaantal liep op naar circa 1 miljoen.

De opbouw van de stad

Tussen 1950 en 1953 verwisselt de stad tijdens de Koreaanse Oorlog 4 maal van bezetter en helaas bracht dit ook grote verwoestingen met zich mee. De oorlog zorgt wel voor nog meer inwoners van de stad. Vluchtelingen uit het noorden zoeken hun heil in Seoul, het inwonersaantal is aan het eind van de oorlog opgelopen naar circa 2,5 miljoen. Helaas is het grootste deel van de inwoners dakloos en wordt het tijd om de stad opnieuw op te bouwen.

Een druk stukje aarde

Na de Koreaanse oorlog begint men met het bouwen aan het Seoul van nu. Oude gebouwen worden gerestaureerd, nieuwe gebouwen rijzen op. Met als resultaat dat Seoul uitgroeit tot het politieke, sociale, culture en economische centrum van Zuid-Korea. En dat niet alleen, het groeit ook uit tot 1 van de dichtstbevolkte steden ter wereld. Met circa 9,7 miljoen mensen op een oppervlakte van 605,52 vierkante kilometer mogen we dit best een ‘druk stukje aarde’ noemen. Het is zelfs de grootste stedelijke agglomeratie ter wereld met 24,8 miljoen mensen.

Alleen al in Seoul zijn er 1 miljoen voertuigen geregistreerd die de straten tot laat na middernacht bezet houden.

Een bijzonder mix

Om al die mensen een plekje te kunnen geven, wordt er in Seoul ook veel gebruik gemaakt van hoogbouw. Maar juist die mix tussen de moderne wolkenkrabbers en de indrukwekkende oudheden maakt de metropool zo bijzonder.

Ook is het een schone stad op de luchtvervuiling van de vele auto’s na. Wat betreft armoede en criminaliteit doet Seoul het ook stukken beter dan dat je misschien van een dergelijk grote stad zou verwachten.

De 25 districten van Seoul

Myeongdong district in Seoul

Seoul heeft niet één centrum met omliggende wijken, maar bestaat uit 25 stadsdistricten. Iedere district heeft zijn eigen kenmerken. Het Jung district is bijvoorbeeld het historische hart van de stad en wordt hierdoor weleens als het centrum van Seoul beschouwd.

Het district Myeongdong is misschien wel het levendigste deel van de stad, het is ook een populaire buurt voor de toeristen. Het luxe Gangnam district is inmiddels wereldwijd bekend door het ‘Gangnam Style’ nummer. Bijna overal in Seoul zie je de bijzondere tegenstellingen.

Kleine marktjes en oude tempels die verscholen liggen tussen metershoge wolkenkrabbers of paleiswachters in traditionele kleding die de poorten bewaken terwijl aan de overkant van de straat gigantische winkelcentra de modernste spullen verkopen.

Lekker eten, eindeloos schoppen en bezienswaardigheden bekijken kun je in Seoul overal.

Openbaar vervoer is goed geregeld

Het voordeel van een moderne stad zoals Seoul is dat het openbaar vervoer goed geregeld is. De bussen, metro of taxi’s brengen je overal. Het is handig om een T-Money card aan te schaffen, een soort ov-kaart waarmee je het openbaar vervoer kunt betalen. De metro is vaak het handigst, het snelst en ook het goedkoopst. De T-Money kaart kun je kopen bij veel supermarkten of op de metrostations. Opladen kan ook op ieder metrostation.

Een stad die 24/7 bruist

koreaanse streetfood

Eigenlijk bruist Seoul 24/7. Overdag is het een drukste van jewelste door alle mensen die naar hun werk gaan, gaan winkelen, een hapje gaan eten of toeristen die de vele bezienswaardigheden in de stad bezoeken. Maar in de avond en in de nacht gaat het leven gewoon door.

Snackkraampjes met overheerlijk street food, straatmuzikanten, bars, restaurants, clubs, karaokegelegenheden, je vindt het allemaal. Je hebt hier zelfs dierencafés waar je onder het genot van een hapje of een drankje met katten, schapen, wasbeertjes of puppy’s kunt knuffelen.

Seoul is een must voor de bucketlist

Seoul is nooit saai en het is dan ook zeer bijzonder dat deze geweldige stad voornamelijk nog door Aziatische toeristen wordt bezocht. Het toerisme heeft zich sowieso laat ontwikkeld en pas door de gigantische sporttoernooien heeft het zich ook wat meer op de radar van de Europese toeristen gezet.

Toch zou deze stad met zijn schitterende tempels en paleizen, de tongstrelende keuken, de vriendelijke en moderne bevolking eigenlijk voor iedereen op zijn bucketlist moeten staan. De hippe koffietentjes, de vele clubs en winkels, de indrukwekkende bezienswaardigheden, het uitstekende metronetwerk en de overweldigende natuur met al zijn kleurfacetten zorgen dat je zeker geen spijt krijgt van een bezoek aan Seoul.