Feitjes en Weetjes over Zuid-Korea
Ben je nieuwsgierig naar Zuid-Korea? Je bent niet de enige met interesse voor dit opmerkelijke land. Velen mensen voelen zich aangetrokken tot de unieke cultuur, technologische vooruitgang en rijke geschiedenis van deze Oost-Aziatische natie.
Of je nu een reisliefhebber bent, een echte tech-enthousiasteling of gewoon je kennis wilt verbreden, Zuid-Korea biedt iets voor iedereen. Van super snel internet, nationale parken, futuristische architectuur tot verrassende gewoontes, dit land blijft je verbazen. In dit artikel vind je interessante en leuke feiten over Zuid-Korea.
In het kort:
- Zuid-Korea heeft ongeveer 52 miljoen inwoners. De hoofdstad van Zuid-Korea is Seoel en telt ruim 10 miljoen mensen.
- Het land beslaat 100.210 vierkante kilometer. Dat is ongeveer twee keer zo groot als Nederland.
- Koreaans is de officiële taal. Het alfabet heet Hangul en heeft 24 letters.
- De munteenheid is de Won. 1 euro is ongeveer 1400 Won waard.
- Zuid-Korea grenst alleen aan Noord-Korea. De grens heet de DMZ en is ongeveer 250 km lang en 4 km breed.
- Het land bevindt zich op een schiereiland tussen China en Japan.
- Zuid-Korea is een democratie met een president als staatshoofd. De huidige president heet Yoon Suk-yeol.
- De economie van Zuid-Korea is de 10e grootste ter wereld. Bekende bedrijven zijn Samsung, LG en Hyundai.
- K-pop (Korean Pop) en K-drama’s zijn zeer populair. BTS is de meest populaire K-popgroep wereldwijd.
- Kimchi is het nationale gerecht. Het bestaat uit gefermenteerde kool met kruiden.
- Het land bevat meer dan 3000 eilanden die verspreid liggen langs de kust
Geografie van Zuid-Korea
Zuid-Korea bevindt zich op een schiereiland en telt ongeveer 3.000 vulkanische eilanden. Het landschap is een boeiende mix van bergachtig terrein en kustgebieden, waarbij maar liefst 70% van het oppervlak bestaat uit bergen en heuvels. De hoogste berg is Mount Seorak met 1.708 meter. Aan de oostkust strekt de Taebaek-bergketen zich uit van noord naar zuid.
Jeju is het meest bekende eiland van Zuid-Korea. Hier bevindt zich Mount Halla, een uitgedoofde vulkaan van 1.950 meter hoog. Dit is de hoogste berg van het hele land.
Rijke Geschiedenis van Korea
Korea kent een lange en boeiende geschiedenis. Het oude Korea begon rond 2333 v.Chr met het koningsrijk Gojoseon. Dit rijk duurde bijna 2000 jaar. Daarna kwamen er drie rivaliserende koninkrijken: Goguryeo, Baekje en Silla. Silla’s overwinning in 668 n.Chr luide een nieuw tijdperk van eenheid in.
De Goryeo-danyastie regeerde Korea van 918 tot 1392. De Joseon-danystie volgde daarna tot 1910. Onder Joseon werd hangul uitgevonden dat totdat de dag van vandaag nog steeds wordt gebruikt.
Japan annexeerde Korea in 1910 wat leidde tot een periode van culturele onderdrukking. Na Japans nederlaag in de Tweede Wereldoorlog in 1945, kreeg Korea zijn onafhankelijkheid terug. De vrijheid ging echter gepaard met een nieuwe uitdaging: de opdeling van het land. Het zuiden kwam onder Amerikaanse invloed, terwijl het noorden onder Sovjet controle viel.
De Republiek Korea werd in 1948 officieel gesticht. Twee jaar later brak tussen Noord-Korea en Zuid-Korea de Koreaanse oorlog uit en eindigde in 1953. Deze gebeurtenissen vormden het moderne Zuid-Korea zoals we het nu kennen.
Regering en Politiek van Zuid-Korea
De Republiek Korea (ROK) wordt geleid door een president. Elke vijf jaar kiest de bevolking een nieuwe president, die het land leidt en ministers aanstelt. De huidige president is Yoon Suk-Yeol.
De grondwet waarborgt de rechten van alle inwoners. Bestuurlijk is het land opgedeeld in negen provincies en zeven grootstedelijke gebieden.
Op internationaal vlak onderhoudt Zuid-Korea relaties met name met de Verenigde Staten, China en Japan, maar ook met Nederland. Ze is ook lid van verschillende organisaties zoals de VN (Verenigde Naties), OECD ((Organisation for Economic Co-operation and Development) en de G20 (De Groep van 20).
Economie en Industrie
Zuid-Korea valt op door zijn indrukwekkende economie en industrie. Zuid-Korea produceert veel belangrijke goederen zoals schepen, auto’s en veel elektronische spullen zoals televisies. Zuid-Korea is dan ook de thuisbasis van grote fabrikanten zoals Samsung, LG, Kia en Hyundai die wereldwijd bekent zijn.
Daarnaast produceert het land ook veel computerchips en halfgeleiders, welke je terugvind in veel elektronica zoals onze smartphones. Een grote naam in deze industrie is SK hynix.
Demografie en Bevolking
Het land heeft een hoge bevolkingsdichtheid. In 2024 telt het naar verwachting ongeveer 52 miljoen inwoners. Dit resulteert in een zeer compacte leefomgeving: 532 mensen per vierkante kilometer.
Zuid-Korea kent een bijzondere bevolkingssamenstelling. Het geboortecijfer is laag en er is een sterke verstedelijking. De cultuur vertoont een interessante combinatie van traditionele Koreaanse en moderne elementen.
Oude tempels staan zij aan zij met moderne flatgebouwen. De taal en het Confucianisme zijn diep verweven in het dagelijks leven. K-pop en K-drama’s genieten populariteit onder zowel jongeren als ouderen.
Taal en Religie
Koreaans is de officiële taal in Zuid-Korea. Het heeft een uniek alfabet genaamd Hangul. Dit alfabet telt 24 letters en is makkelijk te leren. Een voorbeeld van een veelgebruikte term is “sarang”, wat “liefde” betekent. In de grotere steden spreken veel Koreanen ook Engels.
In Zuid-Korea vind je verschillende religies. Boeddhisme en christendom zijn populair. Ook het confucianisme speelt een grote rol in het dagelijks leven. Het beïnvloedt hoe mensen met elkaar omgaan.
Uniek leeftijdsysteem
Taal en religie vormen de basis van Zuid-Korea’s cultuur. Maar het land heeft nog iets bijzonders: een uniek leeftijdsysteem. Dit systeem heet “Korean Age” en telt anders dan in andere landen.
In Zuid-Korea ben je bij je geboorte al één jaar oud. Je telt namelijk de tijd in de baarmoeder mee. Op Nieuwjaar word je nog een jaar ouder. Dit systeem beïnvloedt veel delen van het leven.
Het bepaalt wanneer je naar school gaat en hoe mensen met elkaar omgaan. Op het werk speelt leeftijd een grote rol. Oudere collega’s krijgen meer respect. Het systeem kan soms voor onduidelijkheid zorgen in vergelijking met andere landen.
Als je in Zuid-Korea bent, is het nuttig om dit systeem te begrijpen. Zo vermijd je misverstanden en kun je effectiever communiceren
Bijgeloof rond cijfers
Wist je dat cijfers een grote rol spelen in de Zuid-Koreaanse cultuur? Het getal vier wordt vermeden vanwege de fonetische gelijkenis met het Koreaanse woord ‘dood’. Veel gebouwen slaan de vierde verdieping dan ook over. Je gaat rechtstreeks naar de derde of vijfde etage.
Andere cijfers zoals acht, worden juist als geluksbrengers gezien en zijn vooral populair in huisnummers en telefoonnummers.
Onderwijssysteem
Zuid-Korea staat ook bekend om zijn uitmuntende onderwijssysteem. Met een geletterdheidsgraad van 98,7% behoort het land tot de wereldtop. Verplicht en kosteloos onderwijs wordt aangeboden voor kinderen van 6 tot 15 jaar. Koreaanse studenten staan bekend om hun intensieve studieregimes en lange schooldagen.
Cultureel Erfgoed en Tradities
Het land koestert zijn erfgoed en tradities. Je ziet dit in de prachtige tempels en historische paleizen zoals het Changdeokgung paleis, dat erkend is als UNESCO werelderfgoed.
Zuid-Korea combineert oud en nieuw. K-pop en K-drama’s laten dit dan ook zien. Ze verbinden Koreaanse waarden met moderne stijlen. Dit staat bekend als hallyu ofwel de Koreaanse Golf. Het trekt fans van over de hele wereld aan.
Ook het respect voor ouderen en familie blijft belangrijk. Zo merk je hoe Zuid-Korea zijn verleden eert in het heden.
Populaire Zuid-Koreaanse Keuken
Zuid-Koreaanse keuken staat bekend om smaakvolle gerechten. Je vindt er unieke smaken en bereidingswijzen.
- Kimchi: Iconisch gefermenteerd bijgerecht van groenten. Vaak gemaakt van kool met kruiden en specerijen.
- Bulgogi: Gerecht dat bestaat uit dun gesneden rundvlees in zoete en hartige saus. Vaak gegrild of gebakken en geserveerd met rijst.
- Banchan: Diverse kleine bijgerechten bij de maaltijd. Kunnen bestaan uit groenten, vis en vlees.
- Bibimbap: Populair rijstgerecht met groenten en vlees. Vaak geserveerd in een hete stenen kom.
- Doenjang jjigae: Pittige soep van gefermenteerde bonenpasta. Bevat vaak tofu, groenten en zeevruchten.
- Koreaanse barbecue: Vlees gegrild aan tafel op een hete plaat. Gasten bereiden zelf hun vlees.
- Gochujang: Pittige rode peperpasta gebruikt in veel gerechten. Geeft een unieke smaak aan Koreaans eten.
- Tteokbokki: Populaire streetfood in Zuid-Korea, gemaakt van rijstcake in een pittige saus.
- Samgyeopsal: Dikke plakken buikspek gegrild aan tafel. Vaak gewikkeld in sla met sauzen.
Zuid-Koreaanse Entertainment en K-Pop
K-pop en K-drama’s zijn wereldwijd een enorme hit en zijn niet meer weg te denken uit de wereldwijde popcultuur. Bands zoals BTS en Blackpink vullen stadions over de gehele wereld.
Koreaanse televisieseries zoals Squid Game en Queen of Tears breken records op Netflix. De film Parasite won in 2020 als eerste niet-Engelstalige film de Oscar voor Beste Film.
Plastische chirurgie is populair
Zuid-Korea staat ook bekent om zijn plastische chirurgie. In Seoul zijn er veel klinieken te vinden die cosmetische ingrepen aanbieden. Meer dan 25% van de Zuid-Koreanen heeft ooit zo’n ingreep ondergaan.
Ze kiezen vaak voor kleine aanpassingen aan hun uiterlijk zoals ooglidcorrecties en neuscorrecties.
Toerisme in Zuid-Korea
Zuid-Korea is een fascinerende reisbestemming die jaarlijks talloze bezoekers trekt. Het land beidt een unieke mix van serene tempels tot bruisende metropolen en prachtige natuur.
Je vindt er 22 nationale parken en Jeju-eiland is een geliefde bestemming. Je vindt hier de uitgedoofde vulkaan, Mount Halla.
Seoul, de hoofdstad biedt talloze bezienswaardigheden waaronder de panoramische uitzichten vanaf Namsan Tower, de Jogyesa Buddhist tempel en natuurlijk Bukchon.
Andere populaire bestemmingen zijn:
- Gyeongju – ervaar de rijke geschiedenis van de voormalige Silla-hoofdstad. Bewonder eeuwenoude tempels en koninklijke graftombes.
- Seoraksan Nationaal park – verken de ongerepte wildernis van dit bergachtig natuurgebied.
- Lotte World – beleef spannende avondturen in dit ernorme indoor pretpark, geleijken in het hart van Seoul.
- COEX Mall: ga op shopavondtuur in de ’s werelds grootste ondergrondse winkelcomplex.
- DMZ – bezoek de historische grens tussen Noord-Korea en Zuid-Korea.
- Busan: Deze energieke havenstad schittert met prachtige stranden. Bezoek de befaamde Jagalchi vismarkt voor verse zeevruchten.
Milieu en Duurzaamheid in Zuid-Korea
Zuid-Korea zet ambitieuze stappen richting een groenere toekomst. Een bijzondere innovatie in Seoul’s metrosysteem is de introductie van een geavanceerde robot die verkeersstromen optimaliseert, wat resulteert in energiebesparing en een schonere reiservaring.
Verder plant het land meer bomen en houdt het haar stranden schoon. Steden breiden fietspaden uit en voeren elektrische bussen in wat de luchtkwaliteit in de grotere steden verbeterd. Ook bouwt het windmolens voor groene stroom. Burgers dragen bij door afval te scheiden en minder plastic te gebruiken.
Andere opmerkelijke feitjes en weetjes over Zuid-Korea
Zuid-Korea zit vol verrassingen! Lees verder voor meer spannende en minder bekende feiten over het land:
- Getijden: De Gele Zee kent grote getijverschillen, met waterniveaus die tot wel 9 meter kunnen stijgen tijdens springtij langs de Koreaanse kust.
- Zeldzame tijgers: Tijgers leefden ooit vrij op het Koreaanse schiereiland. Nu zijn ze bijna verdwenen.
- Belangrijke rivieren: Het land heeft drie grote rivieren – Han, Geum en Nakdong.
- Snelle verbinding: Zuid-Korea heeft het snelste internet ter wereld.
- Smartphone-land: Het heeft werelds hoogste smartphonegebruik per hoofd van de bevolking.
- Eilandbestemming: Jeju, een vulkanisch eiland, is populair bij toeristen.
- Vechtkunst: Taekwondo, een populaire en olympische sport, komt uit Korea.
- Kimchi-liefde: Koreanen eten gemiddeld 18 kilo kimchi per jaar.
- Gamer-natie: E-sports zijn enorm populair, met professionele gamers als beroemdheden.
- Schoonheidsideaal: Zuid-Korea staat bekend om zijn geavanceerde cosmetische chirurgie en Koreaanse huidproducten.
- Zeewier: Het land maakt meer dan 90% van al het zeewier op aarde.
- Olympische Zomerspelen: werd in 1988 gehouden in de hoofdstad Seoul
- Het Koreaanse schiereiland is technisch gezien nog steeds in staat van oorlog sinds de Koreaanse Oorlog.